OSB Nedir ?
OSB; Yüksek Mukavemetli Neme Dayanıklı Levhadır
Nerede kullanılır ?
Çatı kaplamaları, shingle altı levhası, yer döşemesi, kombine ve tek uygulamalarda.
Araç karoseri imalatında, her türlü iç dekorasyon işinde ve ambalaj sanayinde.
Mağaza, dükkan yapımı ve dekorasyonunda. Baraka ve prefabrik yapıların iç bölmelerinde.
Depo, sahne, spor salonu, okul gibi mekanlarda. Sıra, masa yapımı gibi marangozluk uygulamalarında.
Neme dayanıklı, düz ve izoleli satıhların yapımında. Taşıyıcı zeminler, duvar ve ara bölme yapılarında. Duvar kaplamalarında. Siding altında…
Osb adlı ürünün kullanıldığı her yerde rahatlıkla kullanılabilir
Hangi üstün özelliklere sahiptir ?
T.C. Çevre ve Orman Bakanlığı, İç Anadolu Ormancılık Araştırma Müd. Laboratuarında “suda şişme yüzdesi ve eğilme direnci” test edilmiş ve sonuçları TS EN 300 Yönlendirilmiş Lif Levhalar standartına uygun olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca FIRETEX yanma önleyici maddesi karışımı ile OSB-F adlı ürünün yanmaya karşı daha dirençli olduğu saptanmıştır.
Fiyatı ekonomik midir?
Üstün özelliklerine rağmen fiyatı piyasadaki muadillerine göre daha ekonomiktir.
BOYUTLARI TEST DEĞERLERİ
Kalınlık (mm) Ebat (mm) Ebat (mm) Test Konusu Sonuç Değerleri
9 2440 1220 Yoğunluk 650 kg/m3
11 2440 x 1220 1830 Kırılma Direnci 22 N/mm2
15 2440 x 1220 Çekme Direnci 0,65 N/mm2
18 2440 x 1220 1830 Suda Şişme (24 saat) % 11,5
Doğru kullanım için teknik öğütler
UYGULAMA: Uygulamaya başlamadan önce OSB’lerin olası nem farklılıklarından etkilenmemesi için en az 48 saat önce uygulama yerine getirilip bekletilmesi gerekir. Bu sayede OSB ortama uyum sağlar ve uygulamadan iyi sonuç alınır. Çatıdaki mesnetlerin 61 cm aralıklarla ve düz olarak monte edilmesi gerekmektedir. OSB’ nin uzun kenarları mesnetlere dik olmalı ve kısa kenarlar mesnetlere tam olarak isabet etmelidir. OSB her ne kadar rutubete karşı dirençli olsa da aşırı sıcak ve rutubet nedeniyle olası genleşme düşünülüp, her plaka arasında 3 mm boşluk bırakılarak döşenmelidir. Ahşap malzemelerde kullanılan aletlerle kesme işlemleri kolaylıkla yapılabilen OSB, 5′lik çiviler ile en fazla 12 cm aralıklarla monte edilmelidir. uygulayıcı montaj sırasında mesnet yada aşıkların üzerinde durmaya özen göstermelidir. OSB uygulamasına başlamadan önce hem plakaların hemde döşenecek yerin kuru olmasına dikkat edilmelidir. OSB döşendikten hemen sonra shingle ya da membran uygulanmalıdır.
GÜVENLİK: Uygulayıcı montaj sırasında eldiven, maske ve gözlük kullanmalıdır. Çatıdaki çalışmalar ise kaymayı engelleyecek türden ayakkabılarla yapılmalıdır.
DEPOLAMA: Nakliye ve depolama sırasında plakaların suya ve aşırı sıcağa maruz kalması engellenmelidir. Kapalı depolarda ve kuru ortamlarda, zemin ile temas etmesine izin vermeden ve 150 cm yüksekliği geçmeden istiflenmelidir.
Osb Nedir ?
Osb'nin Kullanıldığı Yerler
Osb-2 İle OSB-3 Arasındaki Farklar Nelerdir ?