Çek Raporu


ÇEK RAPORU

"ÇEK RAPORU SUNUM SİSTEMİ" ÇEK İLE ALIŞVERİŞLERDE DAHA GÜVENLİ ORTAM SAĞLIYOR

Kredi Kayıt Bürosu’nun kurduğu “Çek Raporu Sunum Sistemi” çek ile alışverişi daha güvenli hale getiriyor. Satışları karşılığı çek alanlar, bu sistem sayesinde keşidecinin geçmiş çek ödeme bilgilerini görebiliyor ve çeki kabul edip etmeme kararını buna göre verebiliyor. 

Sistemden alınacak “Çek Raporu” hesap sahibinin bankacılık sistemindeki; 
• 2007 sonrası pozitif (ödenen çekler), 
• 2009 sonrası negatif (ödenmeyen ya da sonradan ödenen), 
olmak üzere, tüm çek bilgilerini içeriyor. Satıcılar bu rapora bakarak, çeki kabul edip etmeme kararını daha somut verilere dayanarak kendileri verebiliyor.

 “Çek Raporu Sunum Sistemi”, üreteceği çek raporları ile, çek hamillerinin sağlıklı karar vermek adına keşidecilere ilişkin gereksinim duyacakları geçmiş çek ödeme bilgilerini sağlamak üzere kurulan bir hizmet sunuyor.

 

Hesap Sahibi Bankadan Çek Raporu Alabiliyor

Çek raporu, hesap sahibinin (keşidecinin) kendisi tarafından bankalara şahsen başvurarak alınabiliyor. Raporun düzenlenmesi otomatik olarak ve anlık olurken, başvuru sahibinin raporu almak için beklemesi veya şubeye tekrar gelmesi gerekmiyor. Banka KKB tarafından oluşturulan sistemden online olarak raporu almakta ve imzalayarak hesap sahibine vermektedir.

Tüm Bankaların Çeklerine İlişkin Bilgiler

Çek raporu içerisinde Türkiye’de faaliyet gösteren tüm bankalarca verilen çeklere ilişkin ödeme bilgileri yer alırken, bu sistemden üretilen çek raporu kişinin bankacılık sistemindeki tüm çek bilgilerini kapsıyor. Bu zamana kadar yalnızca ödenmeyen çek bilgileri paylaşılırken bu sistem ile ödenmeyen çeklerin yanında ödenen çekler de paylaşılıyor. Bu bağlamda rapor aşağıdaki bilgileri içeriyor :

• Müşterinin çek hesabının bulunduğu bankalar, 
• 2007’den itibaren ibraz edilen çeklerin adedi, 
• İbrazında ödenen çeklerin adedi ve tutarı, 
• 2009 yılı ve sonrası karşılıksız çıkan ve halen ödenmemiş çeklerin adedi ve tutarı, 
• 2009 yılı ve sonrası karşılıksız çıkan ve sonradan ödenen çeklerin adedi ve tutarı, 
• İbraz edilen ilk çekin tarihi, 
• İbraz edilen ve arkası yazılan ilk çekin tarihi, 
• İbraz edilen ve arkası yazılan son çekin tarihi 
• İbrazında ödenen son çekin tarihi, 
• Son 1 ay, 3 ay ve 12 ay içinde ödenmiş çeklerin adedi ve tutarı, 
• Son 1 ay, 3 ay ve 12 ay içinde arkası yazılmış çeklerin adedi ve tutarı, 
• 50 adetle sınırlı olmak üzere arkası yazılan çeklerin listesi


E-Rapor Talebi

Rapor talebi iki farklı şekilde yapılabilmektedir:

  1. İnternet Şubesi kanalı ile;
    1. Üyenin kendisine ait Risk veya Çek Raporu talebi için,
      • Rapor talep eden kişi, www.kkb.com.tr üzerinde bulunan internet şubesi linkini kullanarak güvenli bir şekilde sisteme giriş yapar.
      • İnternet Şubesi içinden Rapor işlemleri menüsüne erişir ve almak istediği raporu seçerek ödemesini gerçekleştirir ve rapor üretilir.
    2. 3.kişi ve kurumlara ait Risk veya Çek Raporu talebi için;
      • Rapor talep eden kişi, www.kkb.com.tr üzerinde bulunan internet şubesi linkini kullanarak güvenli bir şekilde sisteme giriş yapar.
      • İnternet Şubesi içinden raporunu talep ettiği kişiye ilişkin bilgileri sisteme girer.
      • KKB, rapor sahibi 3. kişiye SMS atarak, raporunu talep eden kişi hakkında bilgi vererek rapor teslimi için onay ister. Rapor sahibi 3. kişinin onay vermesi halinde hem rapor talep edene hem de rapor sahibi 3. kişiye raporu ulaştırılır.
  2. SMS kanalı ile;
    • İnternet Şubesine bir defa üyelik işlemini tamamlamış olan kullanıcılar, diledikleri taktirde SMS kanalı ile de rapor talebinde bulunabilirler. Bu işlem üyelik sırasında tanımlanmış olan cep telefonu numarası üzerinden gerçekleştirilmelidir. Rapor talebi yapılıp, başvuru onaylandıktan sonra talep eden kişiye 2 kısa mesaj iletilmektedir. Birinci mesajda detay rapora erişim için referans numarası, 2. mesajda özet rapor yer almaktadır.
    • Önemli not: Referans no ile erişilen 3. kişi detay raporuna erişim sadece bir seferliktir.
    1. Risk Raporu Talebi
      1. Üyenin kendisine ait risk raporu talebi için;

        "Riskim" yazın, aralarında boşluk bırakarak, TCKN veya Vergi kimlik numarasının son 4 hanesini ekleyip,4552'ye SMS gönderin. ÖRNEK: Riskim 1234
      2. 3. kişiye ait risk raporu talebi için;

        Risk raporu talebi için farklı formatlarda mesaj gönderimi yapılabilmektedir. Raporu talep edilen kişi birtüzel kişilik ise, rapora teyit verebilmesi için öncelikle sisteme üye olmuş olması gerekmektedir. Üye olmayan tüzel kişilerin raporları sistemden sorgulanamamaktadır.
        1. (1) Çek numarası ile sorgu yapmak için;
          "Risk" yazıp, aralarında boşluk bırakarak, 3.kişiye ait çek numarası (?) ve kendi TCKN veya Vergi kimlik numaranızın son 4 hanesini ekleyip, 4552'ye SMS gönderin. Örnek: Risk 2930555 208 0155 000185438404 1234
        2. (2) TCKN veya VKN ile sorgu yapmak için;
          "Risk" yazın, aralarında boşluk bırakarak 3.kişinin TCKN/VKN'si, 3.kişinin ilişkili olduğu Banka Adı(?), TCKN veya Vergi kimlik numaranızın son 4 hanesini ekleyip, 4552'ye SMS gönderin. Örnek: Risk 12345678912 ABCBANKASI 1234
    2. Çek Raporu Talebi
      1. Üyenin kendisine ait Çek Raporu talebi için,

        "Cekim" yazıp, aralarında boşluk bırakarak, TCKN veya Vergi kimlik numarasının son 4 hanesini ekleyip,4552'ye SMS gönderin. ÖRNEK: Cekim 1234
      2. 3. kişiye ait Çek Raporu talebi için;

        "Çek" yazıp, aralarında boşluk bırakarak, 3.kişiye ait çek numarası (?) ve TCKN veya Vergi kimlik numarasının son 4 hanesini ekleyip, 4552'ye SMS gönderin. ÖRNEK: CEK 2930555 208 0155 000185438404 1234


ÖRNEK ÇEK RAPORU   

Örnek Çek Raporu       
www.ahsap-yapimarket.com
Site Haritası