Bu makalede size köpek kulübesi yapımını, yapım aşamasını size tektek anlatcağız. Aslında çokda zor olmayan çok fazla ustalık gerektirmeyen basit bir köpek kulübesini rahatlıkla eli çekiç tutan herkesin yapabileceğini göreceksiniz.
Başlamadan önce ihtiyaçlarımızı belirlememiz gerekir.
Nasıl bir kulübe yapacağız, Hangi malzemeleri kullanacağız, önce bunları belirlememiz gerekir.
Köpek kulübemizi hangi malzemeden yapacağımızı belirlememiz gerekir.
Alternatifler ; Ahşap, kontraplak, Osb
Biz burda daha sağlıklı ve dayanıklı olduğu için ahşap lambriden yapılan köpek kulübesini tercih edeceğiz..
Ahşap malzeme kalitesine göre sınıflandırılmıştır. Genelde İyi kalitede olanlar az budaklı ve fırınlı ağaçtan olur . Daha ucuz fiyatlı olanlar 2. veya 3. kalite çamlardan olur ve ağaçtaki budak oranı fazladır. Bizim ihtiyacımız olan çam Lambri dir Kalitesi çok fazla fark etmesede çok düşük kalite lamri tercih edersek ilerde budakların düşmesi sorunuyla karşılaşabiliriz. Bütçemize uygun lambri kulübenin yan duvarları için gereklidir.
Zemin için Osb pilaka veya rabıta tahtası almamız gerekir. Osb zemin kolay hazırlanır kolay kurulabilir, fakat ahşap döşeme suya ve rutubete karşı daha dayanıklıdır. Üstelik kış aylarında kulübenin içini osb ye göre çok daha fazla sıcak tutar. Uzun süreli kalıcı birşey istiyorsak Döşeme tahtasından (Rabıta) yapmamızda fayda var. Döşeme tahtasının sınıfı çok önemli değil kulübenin içinde gözükmeyeceği için 2. sınıf döşeme tahtasından rahatlıkla yapabiliriz..
Kulübenin çatı malzemesi Osb veya lambri tahtasından olabilir. hem hafif olması hemde izolasyon malzemesinin daha iyi yapışması sebebiyle biz OSB den yapılan çatıyı tercih etmeliyiz.
Son olarak çatının yağmurdan etkilenmemesi için üstünün Arduazlı membran veya şıngılla kaplanması gerekir. Şıngıl uygulaması kolay ve daha dekoratif bir malzeme olduğu için tercih edilmelidir. Arduazlı membran m2 si daha ucuz olmasına rağmen hem top halinde satıldığı için 1 Top = 10 m2 en az 1 top almamız gerekir hemde uygulaması pürmüzle ısıtılarak yapıldığı için zordur. Bu yüzden sadece 1 kulübe yapacaksak şıngıl malzemesi kullanmamız daha mantıklı.
Bütün bu malzemenin birleştirilmesi yani iskeleti için 5*5 kargas almamız gerekir.
Köpek kulübesinde kullanılan ahşap malzeme genelde kısa malzeme olduğu için, Ahşap malzemenin kısası uzunlara göre daha ucuz olur. Bu yüzden ebatlarımıza uyan kısa malzeme bizim için maliyet açısından daha uygun olur.
Malzemeyi aldıktan sonra 2. aşamamız yapım aşamasıdır. Öncelikle kulübenin modelini belirlememiz gerekir. Modeller olarak çok değişik modeller mevcuttur. Düz çatılı model, Üçgen çatılı Model, Teraslı model ve Çift köpek kulübesi modeli. Biz burda en piratik ve yapımı kolay olan düz çatılı modelin yapımını anlatacağız.
1- Öncelikle kulübeniz zemin yapımından başlayacağız.
5*5 kargaslar üzerine (Osb) veya rabıta tahtasını çakıp zemini hazır hale getiriyoruz.
2 - Kulübenin yan duvarlarını yapmak istediğimiz ölçüde keserek 5*2,5 çıtalar üzerine çakarak panel haline getiriyoruz. Kulübemiz 4 panelden oluşacak Arka panel 2 yan panel ve ön panel. Ön panel arka panelden 10 cm. yüksek olmalıki su akıntısı arkaya doğru olsun. Ön panelde köpeğimizin ölçüsüne göre giriş kapısı yeri bırakıyoruz. Yan panelleri keserken en üst kısmı önden arkaya doğru meğil verecek şekilde kesmeliyizki çatıyı oturtabilelim.
3- Dört yan duvar panellerini hazırladıktan sonra şekildeki gibi arka ve yan paneli zemin kısmının çevresine oturturuyoruz. ( Bura ölçülerin çok hashas olaması gerekmektedir. Çok küçük bir şaşma düzgün yerleşmesine mani olur. İki yan panel birbirini öpecek şekilde birleştirdikten sonra Köşebent aparatlarla birbirine bağlıyoruz.
4 - Diğer yan panelide aynı şekilde arka panele köşebent aparatlarla bağlıyoruz.
5 - Yan ve arka panelleri birbirine bağladıktan sonra, ön paneli iki yana bağlayarak kulübenin zemin ve yan duvarlarını yapmış oluyoruz..
6 - Kulübenin çatı kısmı yanlardan 5 cm önden 10 cm saçak bırakacak şekilde kesildikten sonra yaptığımız külübenin çatısına rahat oturması için alttan kulübenin içine girecek şekilde 5,2,5 çıta dönülür. Bu şekilde kulübenin çatısı sabitlenir ve sağa sola kayması önlenir. Çatıyı külübeye çakmaya gerek kalmaz. gerektiğinde açmak için demonte olarak kullanabiliriz..
7 - çatının osb sini hazırladıktan sonra OSB üstünü şıngılla kaplarız. Şıngıllar genelde kendinden yapışkanlıdır altlarında naylon bant vardır onu çıkartıp direk osb üzerine yapıştırmamız yeterlidir. Yapıştırma işlemi bittikten sonra tel zımba veya şıngıl çivisiyle belli noktalardan tutturmamızda fayada var.
8 - Bütün bu işlemler bittikten sonra çatının kenarlarını kapatmak için ya aleminyum çıta veya ahşap çıta ile çatı Osb kenarı dönülür.
9 - Son olarak kenar köşeler (Birleşme Noktası) Köşe L çıta ile kapatılarak Kulübemiz tamamlanır.
Köpek kulübesinin uzun ömürlü olması için kullanılan ahşap malzemenin Emprenyeli (Ahşap Koruyucu İlaç) olmasına dikkat etmeliyiz..
Külübemiz tamamlandığında ister cila ister boya ile boyayarak kulubemizi güzelleştirebiliriz.
* Bütün bu malzemeleri sitemizden online satın alabilirsiniz.